Piękne paznokcie to paznokcie bez skórek. Od tego jakie są zależy decyzja czy należy je odsunąć czy wycinać. Już w genach jest zapisane tempo wzrostu skórek. W przypadku skórek miękkich i wolno rosnących wystarczy je odsuwać raz w tygodniu nakładając preparat zmiękczający i trzymając od 3 do 5 minut. Następnie należy delikatnie odsuwać skórki drewnianym patyczkiem. Po takim zabiegu trzeba dokładnie wmasować w paznokcie krem lub oliwkę.
Z kolei, gdy skórki są grube i twarde sprawdzą się cążki. Najpierw jednak trzeba zmiękczyć skórki w wodzie z mydłem i po kilku minutach wyciąć je. Skórki należy wycinać powoli wzdłuż linii paznokcia. Warto pamiętać, że przy skaleczeniu cążkami należy rankę natychmiast przetrzeć wodą utlenioną. Za pomocą cążek zawsze wycina się od prawej do lewej strony. Nie powinno się szarpać skórek. Do usuwania skórek nie powinno się używać tępych i zakrzywionych cążek, radełka, gdyż szarpie skórki, frezarki, jeśli nie potrafimy jej obsługiwać.
Obecnie bardziej popularne jest usuwanie skórek za pomocą specjalnych removerów(preparat do zmiękczania i rozpuszczania skórek) oraz drewnianych patyczków. Sprawia to, że skórki nie są wysuszone i nie narastają w tak szybkim tempie.